Eva Helle

626

Kun perheenjäsen, nuori tai vanha, sairastuu tai vammautuu koko perheen elämä järkkyy.

Mieheni sai MS-diagnoosin (Multiple sclerosis) noin 12 vuottasitten. Sairauden edetessä mieheni tarvitsi yhä enemmän apua ihan arkisissa toiminnoissa. Yli 6 vuoden ajan hoidin häntä kokopäiväisesti ilman minkäänlaisia
rahallisia tukia. Lopuksi minusta tuli virallisesti hänen omaishoitajansa.  Omaishoitajan tehtävä on moninainen. Hän rakastaa ja välittää, kantaa jatkuvaa huolta ja vastuuta sekä psyykkisestä että fyysisestä hyvinvoinnista, auttaa päivittäisissä rutiineissa kuten ravinnosta ja hygieniasta, hoitaa omaisen asioita ja kuljettaa omaista eri paikkoihin. 

Omaishoitaja kohtaa usein asioidessaan paljon byrokratiaa ja on vaikea saada apua kunnalta. Pahimmassa tapauksessa omaishoitajaa pompotellaan henkilöltä toiselle joka on hyvin kuluttavaa ja aikaa vievää. Omaishoitajan työ on hyvin raskas mutta erittäin arvokas koska se mahdollistaa hoidettavan asumista kotona.

Omaishoitajia ja heidän hoidettavia tulee kuulla paljon enemmän jotta järjestelmästä saadaan enemmän yksilöä huomioonottava. Haluan olla mukana tässä työssä.

Nimi: Eva Helle
Syntymävuosi: 1945
Alue: Länsi-Uusimaa
Kotipaikka: Espoo
Titteli: Eläkeläinen, omaishoitaja