Ida Susi

323

"Satakunnan hyvinvointialueen terveys- ja sosiaalipalveluiden sujuvuus toteutuu noudattamalla "Learn from the best" ja "ei keksitä pyörää uudelleen" -ajattelua."

Olen 37-vuotias kahden lapsen äiti ja tällä hetkellä äitiyslomalla EHS-päällikön tehtävistä. Olen koulutukseltani diplomi-insinööri ja lisäksi opiskellut kasvatustieteiden ja psykologian perusopinnot. Olen jatkuvan oppimisen ja erityisesti lasten kaksikielisyyden tukemisen puolestapuhuja.

Asetuin ehdolle aluevaaleissa jotta pääsisin vaikuttamaan Satakunnan hyvinvointialueen terveys- ja sosiaalipalveluiden sujuvuuteen. Keskiössä tulisi olla "learn from the best" ja pyörän uudelleen keksimisen unohtaminen.

Nimi: Ida Susi
Syntymävuosi: 1984
Alue: Satakunta
Kotipaikka: Pori
Titteli: Ympäristö-, terveys- ja turvallisuuspäällikkö
Puhelinnumero: 0408287276

Vaaliteemat

Lapset, nuoret ja perheet

Meidän on nyt koronapandemian jälkeen keskityttävä mielenterveyden häiriöiden hoitoon, etenkin nuorison keskuudessa. Lapsille ja nuorille rutiinit ja arkinen ennaltaarvattavuus tuo turvallisuuden tunteen. Poikkeusajat ovat horjuttaneet tätä turvallisuuden tunnetta ja jollei oireiluun osata puuttua ajoissa, johtaa se tulevaisuudessa isoihin ongelmiin.

Meidän on varmistettava koulujen ja oppilashuollon välisen yhteistyön toimivuus uusien hyvinvointialueiden aloittaessa toimintansa. Oppilashuollon on kuuluttava koulun moniammatillisen työryhmän tehtäviin ja nuorille on oltava tarjolla matalan kynnyksen vastaanottoja siellä, missä he liikkuvat ja tarvittaessa päästävä vastaanotolle myös ilman ajanvarausta.

Lue lisää vaaliohjelmasta ›

Perusterveydenhuolto

Kaikkien on sairastuttuaan saatava nopeasti aika lääkärille riippumatta siitä, missäpäin maata asuu. Lisäksi jokaisella on oltava oikeus saada apua ja tukea välittömästi, kun sille on tarve - tämä koskee myös suun ja hampaiden hoitoa.

Nykyisten terveyskeskusten ja kuntien terveydenhuoltopalvelujen on oltava helposti saatavilla ja hoitojonoja on lyhennettävä lisäämällä muun muassa terveyskeskusten lääkäreiden ja terveydenhoitajien määrää.

Terveysbussien kaltaiset liikkuvat ratkaisumallit ja digitaaliset palvelut muun muassa hoitopalvelujen saatavuuden parantamiseksi maaseudulla ja saaristoalueilla on jo olemassa, niitä pitää ottaa vain ottaa käyttöön tehokkaasti.

Erilaisten chattien ja puhelinpäivystysten kaltaisia matalan kynnyksen palveluja olisi hyödynnettävä seitsemän päivän hoitotakuun saavuttamiseksi ja takuun olisi ulotuttava myös mielenterveyspalveluihin.

Yksi helpoiten toteutettavista "sijoita nyt säästä myöhemmin" muutoksista on maksuttoman rintasyöpäseulonnan ikärajan muuttamisesta nykyisestä 50–69 vuodesta 40–74 vuoteen ja lisäksi lisätä ohjelmaan miesten eturauhassyövän seulonta. Yksinkertaisella verikokeella suoritettavalla PSA-testillä voidaan havaita oireeton eturauhassyöpä heti varhaisvaiheessa. Syöpäsairaala Docrateen asiantuntijat suosittelevat PSA-arvon mittauttamista kaikille miehille 45 vuoden iästä alkaen.

Lue lisää vaaliohjelmasta ›

Vanhuspalvelut

Jokaisella on oltava mahdollisuus asua kotonaan niin kauan kuin haluaa ja pystyy. Lisäksi kaikille ikääntyneille on oltava tarjolla turvallisia asumispalveluja sitten, kun he eivät enää kykene asumaan omassa kodissaan.

Omaishoitajien tekemä työ vähentää ympärivuorokautisten hoitopaikkojen tarvetta. On tärkeää, että osoitamme arvostavamme omaishoitajien työtä huolehtimalla heidän hyvinvoinnistaan.
Meidän on kehitettävä omaishoitajien tukipalveluja niin, että Satakunnassa on velvoite tarjota intervallihoitoa omaishoitajien työn helpottamiseksi.

Asiakkaan kotona annettavien hoito- ja hoivapalvelujen korotettu kotitalousvähennys on tervetullut lisä ja mahdollistaa palvelujen joustavan käytön.

Lue lisää vaaliohjelmasta ›